3 śniadania dla małych mistrzów z wykorzystaniem sezonowych warzyw

 

Śniadanie to najważniejszy posiłek, który ma za zadanie zapewnić siłę i energię. Jak zatem zachęcić dziecko, aby zamiast płatków śniadaniowych, które najczęściej „wzbogacone” są niezdrowym cukrem, wybrało pełnowartościowy i bogaty w witaminy i mikroelementy posiłek? Idealne do tego będą przepisy na śniadania przygotowane przez dietetyków FC Barcelony i polecane przez samych piłkarskich mistrzów. Wykorzystane w nich sezonowe warzywa dadzą Ci pewność, że podajesz swojemu dziecku pełnowartościowe i dobre jakościowo produkty. W ramach przygotowań do piłkarskich zmagań twojej pociechy możecie razem wybrać się na lokalny bazarek. Podczas zakupów połączonych ze spacerem, pokazuj swojemu dziecku sezonowe warzywa i opowiadaj o nich, pozwól mu wybierać te, które potem razem kupicie. Podczas śniadania możecie wspólnie odkrywać nowe smaki i aromatyczne zapachy przygotowanych dań. Dodatkową zachętą, będzie to, że takie same śniadania jedzą piłkarscy idole dzieci. Masz w domu małego gracza? W dniu ważnego meczu zaproponuj jajeczne muffiny. Posiłek przygotowany z wybranych przez was wcześniej sezonowych warzyw doda energii do gry. Czego potrzebujesz, żeby przygotować przysmak piłkarzy? To proste!

Do przygotowania jajecznych muffinów potrzebujesz:

Składniki:

·         8 dużych jaj

·         pół szklanki mleka

·         80 g posiekanego świeżego szpinaku

·         5 posiekanych pomidorów sezonowych

·         2 szalotki pokrojone w kostkę

·         20 g pokrojonej pietruszki

·         2 szalotki

·         pół paczki rozdrobnionegoo sera feta

·         1 pokrojone awokado

·         pół szklanki startego sera

Rozgrzej piekarnik (np. Beko) do 180 stopni. Posmaruj formy na muffiny oliwą z oliwek. W dużej misce dokładnie wymieszaj jajka i mleko. Ciągle mieszając dodawaj szpinak, pietruszkę, pomidory i szalotki. Wypełnij masą miseczki na muffiny i piecz przez 20 - 25 minut. Wyjmij muffiny z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie przy pomocy noża wyjmij muffiny z foremek. Posyp kawałkami awokado, sezonowymi pomidorami i serem. Smacznego!

Śniadanie piłkarskiego mistrza

Kiedy Twoje dziecko podejmie decyzje, że z bramkarza woli przeistoczyć się w obrońcę i czynnie pomagać swojej drużynie na boisku, przygotuj śniadanie, które zapewni mu energię i siłę do tego trudnego zadania. Dietetycy FC Barcelony jak i sami piłkarze dla małych obrońców pola karnego proponują mini pizzę z caprese i awokado na bajglu. Do tej pysznej potrawy możesz wykorzystać pełne potasu i magnezu oraz witamin A, C i B6 sezonowe pomidory. Pokaż dziecku jak właściwie je wybierać i opowiedz o ich właściwościach. Czego potrzebujesz do przygotowania tego smacznego śniadania?

Do przygotowania mini pizzy na bajglu potrzebujesz:

Składniki:

·         7-8 pomidorków koktajlowych

·         pół mozzarelli

·         30 g posiekanej bazylii

·         20 g oliwy z oliwek

·         sól i pieprz dla smaku

·         1 awokado

·         2 bajgle

·         4 całe jaja

W dużej misce połącz posiekane pomidory, mozzarellę, bazylię i 1 łyżeczkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Usmaż jajka na patelni na wzór sadzonych, 1-2 minuty z każdej strony. Aby złożyć tosty, rozsmaruj awokado na chlebie, na wierzch połóż jajko i mieszankę caprese. Przygotuj w ten sposób 4 mini pizze. Podawaj ciepłe.

Piłkarskie marzenia na talerzu

Szczytem marzeń każdego małego piłkarza jest awansowanie na pozycję kapitana drużyny. To nie tylko kwestia zwinności i sprytu, ale także ponadprzeciętnych piłkarskich umiejętności. Gdy podczas oglądania meczu Twój mały kibic stwierdzi, że jest już gotów na ten awans i od jutra będzie kapitanem, zadbaj o to, aby miał siłę i energię do prowadzenia drużyny podczas najtrudniejszych meczów. Śniadanie dla młodego mistrza musi być pełne witamin i mikroelementów, ale nie może być zbyt ciężkie. Weź przykład z kapitana FC Barcelony i zaproponuj swojemu dziecku pyszny i odżywczy pudding z chia i jeżynami.

Czego potrzebujesz, żeby przygotować przysmak kapitana drużyny? To proste!

Do przygotowania puddingu z chia i jeżynami potrzebujesz:

Składniki:

·         100 g orzechów włoskich

·         pół szklanki mleka

·         garść jeżyn

·         garść jagód goji

·         1 daktyl

·         2 łyżki nasion chia

·         łyżeczkę ekstraktu waniliowego

·         ulubiony jogurt

Do blendera kielichowego (np. Beko) wlej mleko, dodaj daktyl, orzechy włoskie i ekstrakt waniliowy. Blenduj przez około 5-7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej masę do dużego słoika i dodaj nasiona chia. Zakryj miksturę pokrywką i dobrze wstrząśnij, aby upewnić się, że nasiona chia są równomiernie rozprowadzone. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Deser będzie gotowy jak tylko nasiona chia napęcznieją. Podawaj z ulubionym jogurtem i dużą ilością jeżyn. Smacznego!

Przepisy pochodzą z akcji Beko #jedzjakmistrz.

Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz

 

 Dodatkowe informacje o marce BEKO

Beko to druga największa w Europie marka, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, telewizory czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona, a od 1 lipca 2018 roku – jego Główny Partner. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną „Jedz jak Mistrz” z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).